• secretariaat@mctwimke.nl

29-06-2016 Op de koffie bij….. !

De kalender geeft aan woensdag 29 juni 2016. Het Interview-team, Dorathé en Richard, is te gast bij onze voorzitter Jac Naus. “The Chief” van onze motorclub MC ’t Wimke. “El Presidente” vind hij wat achterhaald. We worden gastvrij ontvangen en krijgen een korte rondleiding over het landgoed wat Jac en Anja bezitten. (Het is net de TV-Show op reis.) Het onderhouden van zo’n grote tuin is een hele opgave, maar dat is voor Jac een andere hobby, naast motorrijden, waaraan hij veel plezier beleeft. Een keer met een zitmaaier het gras doen is voor iedereen een plezier lijkt ons. Zijn zoon Tom ziet zelfs aan het patroon van het gras wie er gemaaid heeft vertelde hij. Aangezien het nog lekker licht buiten is word eerst de fotosessie gedaan. Na de visagie wordt de foto-shoot gestart. Reporter Dorathé wil natuurlijk zelf ook even de motor van Jac testen en springt dan ook meteen in het zadel.

20160629_193548

Buiten op het terras, onder het genot van koffie en thee schieten wij ons vragenvuur af op Jac. Zijn passie voor gemotoriseerde tweewielers startte al op zeer jonge leeftijd. Rond zijn 13e jaar maar liefst. De buurjongens hadden een crossmotor, dus was het niet verwonderlijk dat ook Jac met het virus besmet raakte. Aangezien er alle plaats was in de grinderijen aan de grens waar Jac is opgegroeid, heeft hij daar heel wat jaren met (eigen) brommers rondgecrosst. De crossbrommers maakten dan op een gegeven moment wel plaats voor crossauto’s, maar de tweewielers verdwenen niet helemaal. Toen Jac de motor van de buurjongens (Suzuki 125 cc) ging uitproberen op de crossbaan was hij nog niet meteen gewend aan het vermogen van een motor, ten opzichte van een brommer. Wel bleek mede daardoor  dat hij een natuurtalent is, want de eerste wheelie werd toen gemaakt. Omdat alles plaatsvond in de grinderijen en rond hun boerderij was een motorrijbewijs niet aan de orde. Toen Jac echter wel eens naar een andere crossbaan wilde, het oude vliegveld in Venlo op de hei, besloot hij maar eens voor het motorrijbewijs te gaan, wat hij op 24-jarige leeftijd behaalde.

Dat Jac wat heeft met Carnaval komt niet alleen tot uiting in zijn andere hobby “Carnavalswagen bouwen”, maar merk je ook in zijn motorhistorie. Hij is nu aan zijn elfde motor. Na zijn eerste motor Honda XL 250 enduro om te crossen, bouwde hij zijn motorcarrière voort met de volgende motoren; Yamaha XT 550; Honda CB 750; Yamaha XJ 900; Yamaha FJ 1200; Kawasaki ZRX 1100; BMW R1100S; Cagiva Raptor 1000; Suzuki SV 1000 (2x); Suzuki Bandit 1250; Yamaha FZ 750 1FN; Yamaha FZ 750 1FM. Die laatste 2 zijn thans zijn bezit waarmee Jac zo’n 2500 kilometer per jaar aflegt.

IMG_7157

Echte crashes heeft hij nooit gehad, wel 3 keer gevallen in al die jaren. Een keer in 1998 heeft hij zelfs de krant gehaald. Dit artikel uit de Limburger, herinnert Jac eraan dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. (Niet alleen een klein hoekje van een prikbord. ☺)

20160629_201749

Sinds de oprichting in 1992 zit Jac bij de motorclub MC ’t Wimke. Hij heeft mooie herinneringen aan onze club. Hij mist momenteel een beetje de grote opkomsten zoals vroeger, maar dat is ook inherent aan deze tijd waarin iedereen wel meer hobby’s heeft en individualistischer is. De motorweekenden liggen nog vers in het geheugen van Jac en hij refereert nog aan een keer dat ze Jan van Boven voor de poort van de camping in Friesland hebben achtergelaten omdat hij in slaap gevallen was en ze hem niet over het hek konden tillen. Ook veel indruk heeft het bikerhotel Villa Löwenherz in Lauenförde op hem gemaakt. Wat een fantastische sfeer met veel motors.

Het benaderen van de politie tijdens ritten, als je ergens rijd waar je niet mag rijden, is ook veranderd in de loop van de jaren. Waar nu bijna iedere motorrijder een navigatiesysteem op zijn stuur heeft staan, kon je vroeger in zulke gevallen de Politie tegemoet rijden en zeggen dat je de weg kwijt was. Dan werd je onder escorte weer naar de toegestane weg geleid, zonder boete!

Koffie en thee hebben onderhand plaatsgemaakt voor een biertje. Logisch want bier is ook een hobby van Jac. Hij zit daarvoor bij het Biergilde van Arcen.

Zijn zoon Tom heeft nu ook het rijbewijs, maar hij is nu niet veranderd in een overbezorgde vader. Het is juist leuk om je passie te kunnen delen met een van je kinderen. Verder gunt hij hem ook zijn fouten.

IMG_7158

Natuurlijk is Tom ook lid geworden van onze motorclub. Jac hoopt dat in de toekomst meer jong bloed zich aansluit bij onze club. Zelf zou hij nog wel eens een kneedowncursus/training willen doen op een circuit. Wie weet misschien eens een leuke clubactiviteit? Ook hoopt hij zelf in de toekomst wat meer tijd te krijgen voor motorrijden en weekendjes. Zo wil hij ook nog een keer de TT van Isle of Man bezoeken. Wie weet wellicht dit allemaal op zijn droommoter Honda CB 1300 naked in de keur zwart.

Op de vraag “En waar gaat het verassingsweekend heen dit jaar?” kreeg Richard helaas geen antwoord, alleen twee verbaasde gezichten met een “helaas!” als antwoord.

Dorathé en Richard.

20160629_202019

Facebooktwittermail